PokrovМитрополит Тимотеј

Заштититничка на човечкиот род

Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух!
Драги браќа и сестри!

Нашата православна Црква денес го прославува празникот Покров на Пресвета Богородица. Повод за востановување на овој празник е еден настан што се случил во Цариград, во црквата посветена на Богородица, наречена во Влахерна, во 911 година за време на византискиот цар Лав Мудри. Во црквата се правело сеноќно бдение за спас на Цариград од напад на непријателите на градот. Во истата црква на западната страна се молел и св. Андреј Јуродиви, заедно со неговиот ученик бл. Епифаниј. Во раните утрински часови околу четири часот јуродивиот Андреј ја видел Света Богородица како лебди во црквата, облечена во порфира и украсена со злато и како го заштитува градот со нејзиниот омофор. Светиот Андреј го прашал својот ученик дали ја гледа Небесната Царица како го раширува нејзиниот омофор за да го заштити градот и народот. Овој блажен човек одговорил потврдно и рекол дека се восхитува на нејзината мајчинска грижа за спас на луѓето. Ова видение ќе послужи како база и основа светата Православна Црква да го внесе овој празник како богородичен, со име Покров на Пресвета Богородица.

 

Света Богородица како заштитничка на човечкиот род не се јавила само со својот омофор во богородичната црква Влахерна во Цариград. Таа се јавувала во историјата на Црквата на повеќе места и во повеќе цркви посветени на неа. Затоа илјадници храмови $ се посветени неа и таа постојано со солзи се моли за спас на човечкиот род. Пресвета Богородица и денес е тука и се моли со нас и секогаш ќе се моли до свршетокот на светот. Мајката Божја го простира нејзиниот свет омофор не само врз луѓето што се молат во Влахернската црква, туку и над целиот свет и над сите луѓе во светот. Нејзиниот најсветол Богородичен покров богомајчин секогаш ќе блеска над нас грешните.

Божјата мајка е посредница помеѓу земјата и небото. Таа е помошница на луѓето во светот и ги вознесува нашите молитви кон Престолот на нејзиниот син Господ Исус Христос. Сите таги во светот, сите гревови на луѓето, сите страдања и болки и воздишки во светот ја жалостат и ја натажуваат Мајката Божја. Таа се моли со секој човек кој верува и со сите нас, чии срца се огревовени, а со нејзините солзи се измиваат нашите престапувања. Заедно со ова неопходно е да ја запаметиме и другата утешителна вистина, дека во срцето на Божјата Мајка има доволно место за секој човек, кој $ се обраќа неа, бидејќи нејзината мајчинска љубов е неискажлив извор на радоста, застапништвото и помошта за сите луѓе. Во тоа е големата радост и утеха за секој од нас грешните.

Ние веруваме дека денеска Богомајката е со нас и се моли на Бога за нас. Ние силно веруваме во нејзината Богомајчинска помош и нејзиниот мајчински покров. Колку што е важно како веруваме денес, така уште поважно е подлабоко и посилно да ја примиме таа спасителна вистина и да се зарадуваме, бидејќи ние имаме застапница на родот христијански. Мајката Божја како вистинска мајка постојано и секогаш ги слуша нашите молби, нè разбира и секогаш и на секого му помага. Верувајте во тоа и надевајте се на неа и на нејзиното Богомајчинско престојување, и од сета душа и од сето срце да испросиме денеска нејзино покровителство.

Мајко Божја принеси ги нашите молитви кон престолот на Синот твој. Испроси од него за сите нас милост, здравје и спасение, мир во светот и благосостојба во нашата Светиклиментова и Светинаумова Црква, како и во нашата мила татковина Република Македонија. Амин!

Покров на Пресвета Богородица
параклис „Покров на Пресвета Богородица", Митрополитска резиденција
14.10.2010 година
Охрид

Fotogalerija

galerija

Izdava{tvo

izdavastvo

Crkoven kalendar

Јуни 2015
Пон Вто Сре Чет Пет Саб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5