malbolnicki

До денес не се откриени пишувани податоци за нејзиното жвописување, но според изведбата на градењето и според анализата на живописецот оваа црква припаѓа на малите еднокорабни охридски цркви, со помали димензии од времето на XIV век.

Оваа црква се наоѓа на улица Методи Патче над болничките цркви.

Фрескосликарството на непознатиот локален зограф е од подобрите остварувања во Охрид, зографот има голем осет за компонирање на боите.
Треба да се спомне дека во XIV век, кога манастирот ,,Св. Пантелејмон" е претворен во џамија, моштите на ,,Св. Клкимент" се носат токму во оваа црква.

Fotogalerija

galerija

Izdava{tvo

izdavastvo

Crkoven kalendar

Јуни 2015
Пон Вто Сре Чет Пет Саб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5