Сместен е недалеку од Охрид, под Илинска планина, на самата падина од ридот Олмец, а над селото Велгошти. Посветен е на св. вмач. Параскева - Петка Римјанка, која се слави на 08 август, кога е манастирската слава.

Манастирската црква е еднокорабна и над двоводниот покрив се издига еден висок осмостран тамбур со прозорци. Градена е од кршен камен и варов малтер. Над апсидалниот прозорец постои натпис што се однесува на изградбата на манастирската црква, на кој пишува дека е изградена во 1890 година, за време на игуменот Наум Илинчев и со повеление на султанот Абдул Хамид. Во дворот на манастирот има чешма со вода која доаѓа од планината, и на неа е зографисан ликот на св. Петка, во камен, со натпис на кој е истакната годината 1769. Црквата е проширена во 1922 година за време на свештеникот Алексо Шокароски од с. Велгошти.

Во внатрешноста на црквата има иконостас, изработен во 1966 година, и повеќе икони, што потекнуваат од XIX век. Манастирската црква е фрескоживописана од охридскиот зограф Драган Ристески, во 1993 година, со исклучок на мал дел. Конаците се обновени и доградени во повеќе фази, и тоа: во 1970 и 1987 година, за време на старешинското управување на покојниот прота Ѓорѓи Николовски и во 1997 година, кога со манастирот раководел протојерејот Љупчо Двојаковски.

После упокојувањето на игуманијата Ирина, 2005 година, во манастирот нема повеќе монашки живот, иако постојат услови за тоа.

Старешина на манастирот е свештеник Игор Никовски.

Fotogalerija

galerija

Izdava{tvo

izdavastvo

Crkoven kalendar

Јуни 2015
Пон Вто Сре Чет Пет Саб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5